Lyme Hastalığının Belirti ve Bulguları
Lyme hastalığının belirtileri ve semptomları enfeksiyon evresine bağlıdır. Bununla birlikte, yaygın semptomlar arterit, ateş, yüz felci ve döküntüdür. Enfeksiyonun erken aşamalarında, kene ısırığından üç ila otuz gün sonra semptomlar yorgunluk, şişmiş lenf nodları, baş ağrısı, titreme, kas ve eklem ağrıları ve ateş içerir.
Enfeksiyon şiddetlendikçe semptomlar yoğunlaşır. Bunlar arasında kısa süreli hafıza kaybı, baş dönmesi, yüz felci, boyun sertliği, şiddetli baş ağrısı, eritema migrans (EM), döküntü ve nefes darlığı bulunur.
Lyme Hastalığının Tedavisi
Kene tarafından ısırıldıklarında tedavi uygulanmalıdır. Dahası, her durumda bir birey, Lyme hastalığının semptomlarından bir veya birkaçını yaşarsa, tıbbi müdahale aramalıdır.
Lyme hastalığının erken evrelerinde hastalar antibiyotikler verildiyse tamamen iyileşirler. Kullanılan antibiyotik örnekleri amoksisilin, doksisiklin ve sefuromeksin aksetildir. Nörolojik komplikasyonları yaşayan hastalara verilebilecek ilaçlar penisilin ve seftriaksondur. Lyme hastalığının tedavisi tamamlanması iki ila üç hafta alır.
Lyme Hastalığında Tanı ve Test
Lyme hastalığının teşhisi iki faktöre dayanır. Birinci faktör, hastanın yaşadığı belirti ve semptomlardır. İkinci faktör, kişinin hastalığa maruz kalma öyküsü ile ilgilidir. Laboratuar kan testleri, özellikle hastanın enfeksiyon belirtileri gösterdiği zaman, Lyme hastalığının test edilmesinde iyi bir yöntemdir. Bununla birlikte, kan testleri genellikle hastalığın erken dönemlerinde negatiftir. Bu nedenle, misdiagnosis’i önlemek için dikkat edilmelidir.
Lyme Hastalığının Önlenmesi
2002’den önce bir Lyme hastalığı aşısı vardı. Bununla birlikte, düşük talebe bağlı olarak aşı üretimi durdurulmuştur. Önlemenin ikinci metodu, kenelere maruz kalmayı her ne pahasına önlemektir. Kenarların bu zaman aralığında çok aktif olması nedeniyle, nisan-eylül aylarında daha fazla uyanıklık uygulanmalıdır.
Üçüncü önleme yöntemi kapsamlı bir duşa sahip olmak ve onlarla iç mekan teması halinde vücudunuzdan veya giysilerindeki tüm keneleri çıkarmaktır. Buna ek olarak, kıyafetler yıkanmalı ve kene öldürmek için yüksek sıcaklıklarda kurutulmalıdır. Dördüncüsü, çevre de temiz tutulmalıdır. Uzun otlar kesilmeli ve çimenler sıklıkla biçilmelidir. Kene ile herhangi bir temastan kaçınan kene itici maddeler de mevcuttur.