Burada anlatacaklarımızın içinde bebeğinizin bağımsızlığını kazanmasına yardımcı olabilecek bazı önemli bilgiler var. Fakat bunları denerken bütün çocukların farklı hızlarda ilerlediğini unutmayın. Bu yüzden eğer o bunları yapmak istemezse onu zorlamayın, istemeden zarar vermiş olursunuz.
Beslenmesi
12-18 aylık
Bardağını kaldırabilir ama içindekini dökmeden yerine koyamaz. Yemeğini kendi yemek ister ama kaşığı ağzı yerine yere doğru istemsizce götürür. Bu yüzden eliyle yiyebileceği şeyler ve biberonlar onun için yararlı olur.
18-24 aylık
Bardağı bağımsızca kullanabilir. Çatalı yönetmeye başlar. Ona ait çatal bıçak takımı bulun. Onunla birlikte yiyin. Sizin hareketlerinizi taklit etmeye çalışır.
24-30 aylık
Yemeğini kendi yiyebilir. Basit şeyleri hazırlarken sizinle birlikte olmasına izin verin. Mesela kek yaparken malzemeleri karıştırmasına izin verebilirsiniz.
Hareket Etmesi
12-18 aylık
Yürümeye henüz başlamamıştır, merdivenleri emekleyerek çıkabilir. Alanı daraltan eşyaları ortadan kaldırın ve adım atması için onu cesaretlendirin. Merdivenlerden emekleyerek inmeyi de öğretebilirsiniz.
18-24 aylık
Düz bir çizgide hızlıca hareket edebilir. Pedalsız bisikletler veya başka oturmalı oyuncaklardan alabilir engelsiz ve güvenli bir alanda sürmesini sağlayabilirsiniz.
24-30 aylık
Sürekli hareket eder! Çeşitli toplar, üzerinden zıplaması için küçük basamaklar ve engellerle dolu bir koşu alanı gibi enerjisini boşaltabileceği alanlar oluşturabilirsiniz.
Giyinmesi
12-18 aylık
Giydirilirken yardımcı olabilir. Şapkasını ve çoraplarını çıkarabilir. Döndürmeli telefon tuşları olan veya fermuarlı ve düğmeli oyuncaklar alın. Bunun dışında bir şeyleri karalamak da ellerini kullanma becerisini geliştirebilir.
18-24 aylık
Fermuarı açık olan bir montu kendisi çıkarabilir. Kolay çıkarılabilen giysileri olan oyuncak bebekler alın. (kız çocukları için). Şal ya da büyük şapkalar gibi basit aksesuarlar kullanmasına izin verin.
24-30 aylık
Kendi kendine kıyafetlerini çıkarabilir, fermuar veya düğme olmadığı sürece kendisi giyinebilir. Bel kısmı geniş, çıkarması kolay kıyafetler giydirin. Bunlar aynı zamanda tuvalet eğitimi sırasında da çok kullanışlı olur.
Temizliği
12-18 aylık
Diş fırçasıyla tanışabilir. Dişlerini kendisinin fırçalamasına izin verin ama yutabilme ihtimaline kaşı diş macunu ya çok az kullanın ya da hiç kullanmayın.
18-24 aylık
Yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra (eğer tuvaletini öğrenmişse) ellerini yıkamayı öğretin. Ellerini yıkarken lavaboya ulaşabilmesi için üzerine çıkabileceği bir zemin ve ulaşılması kolay bir havlu koyun. Musluğun sıcak su tarafını açmamasına dikkat edin.
24-30 aylık
Lazımlık kullanıyordur ve tuvaleti kullanmaya hazır da hazır olabilir. Kendisini temizlemesi için yardıma ihtiyaç duyar. Klozetin üstüne bir tuvalet eğitimi oturağı ve aşağısına da ayaklarını koyabileceği bir zemin koyun, tuvaletten sonra sifonu kendisinin çekmesini isteyin.
Bebeklerde koltuk altı pişik neden olur ve nasıl geçer öğrenmek için tıklayınız.