Micheal Porter tarafından modellenen rekabet gücü modeli ve rekabetle başetme stratejileri şirketler tarafından uygulanan ve sürekli geliştirilen konulardan biridir. Öncelikle Micheal Porter'ın rekabet gücü modelini 5 farklı nokta oluşturuyor.
1- Geleneksel rekabet : Bir pasta diliminden her marka kendi gücü değerinde bir dilim alırlar ve bu hemen hemen her sektörde mevcut olan bir rekabet türüdür.
2- Pazara yeni girenler : Sektöre yeni katılan şirketler kendi yatırımları ve büyüklükleri doğrultusunda pastadan kendilerine pay alırlar.
3- İkame ürünler ve servisler : Bazı ürün ve servisler zaman içerisinde kullanılmaz hale gelirler ve bu pastadan yararlanan şirketler de kendilerini yenilemek zorunda kalırlar veya sektörden çekilirler. Örneğin CD'nin yerine iTunes'un gelmesi gibi.
4- Tedarikçiler : Tedarikçilerin hızlı olması, ürünü doğru zamanda, doğru yerde ve bilimum seviyede tutması rekabette bir adım öne taşır.
5- Müşteri : Rekabeti en çok etkileyen faktörlerden biridir. Sektörden sektöre müşteri sadakati değişkenlik gösterebilir. Örneğin hızlı tüketim mallarında müşteri sadakati düşük olurken, diğer sektörlerde daha yüksek olabiliyor.
Rekabetle başetme stratejileri :
1- Düşük fiyat liderliği : Türkiye'de BİM, ABD'de ise Wal-Mart'ın kullanmış li ğu stratejidir. Daha çok müşteri hedeflenirken az kar oranı uygulanır.
2- Ürün farklılaştırma : Yeni bir ürün yaparak rakipleriniz arasından ayrılabilirsiniz. Apple firması da bu stratejiyi uygulamaktadır.
3- Spesifik (niche) bir pazara yönelme : Daha dar bir kitleye yönelerek, fakat rekabetin de az li ğu bir sektörde yer alabilirsiniz. Örneğin köpekler için üretilen özel tasma türlerinde yer alan bir şirket buna örnek gösterilebilir.
4- Satış sonrası müşteri desteğini üst düzeyde tutmak : Yaptığınız satış sonrasında ürün hakkında müşteri desteğini üst düzeyde tutarak, müşterinin o markaya karşı sadakatini yükseltebilir, rakipleriniz arasında da bir adım öne çıkabilirsiniz.